fbpx

Mit igyunk a rozskenyérhez?

Mint a bor

A rozskenyérsütés előtt borral foglalkoztam, ahol kiemelt szerepet kapott a megfelelő bor-étel párosítás. Normális esetben az ételhez lett kiválasztva a sommelier által legjobbnak ítélt, az adott fogáshoz leginkább passzoló bor. A borvacsorákon viszont a gombhoz kerestük a kabátot, hiszen ott a borokon volt a hangsúly, és a bor aromáit, illatát, ízét kellett összhangba hozni a hozzá tökéletesen hozzáillő étellel.

Egy borkóstoló alkalmával, hogy két pohár között semlegesítsék az ízlelőbimbóikat, fehér kenyeret esznek és vizet isznak a bírálók. De a dasBrotHu rozskenyér nem semleges ízű, a kovász, a rozsliszt, a tészta érésének az ideje megadja a kenyér jellegzetes és karakteres ízvilágát. Ezért jutott eszembe még a próbasütések idején, hogy egy játékra hívok pár sommeliert, mit inna a rozskenyérhez, milyen italt ajánlanának a rozskenyerünkhöz, amennyiben nincs rajta feltét és semmi kenegetős vagy tunkolgatni való nem jár hozzá. Csak a rozskenyér! Mivel minden kenyér más ízű, így ezt nem tanítják a borkóstoló iskolákban, így erre a kérdésre nem tudtak rutinból válaszolni. Nem volt könnyű a feladat! 😉

De mit ajánl a sommelier?

Juhász Krisztián, a Borkonyha – ma már a Textura – pohárnoka a rozskenyérhez egy savasabb narancsbort (héjon erjesztett fehérbort), a felvidéki Strekov 1075 borászat Porta borát ajánlotta elsősorban, de véleménye szerint egy IPA vagy APA sör, esetleg egy citrusosabb ízvilágú szűretlen búzasör is jól megy a rozskenyerünkhöz. 

Szik Mátyás örökös magyar sommelier-bajnok lágy barna-, vörös és édesebb belga söröket ajánlott a rozskenyerünkhöz.

Blazsovszky Péter, a már Michelin csillagos Babel Budapest sommelier-je (és az FTC legnagyobb drukkere) egy tokaji, néhány év palackos érlelést is kapott száraz Furmintot vagy Furmint alapú házasítást párosítana a rozskenyerünkhöz.

Angerman László magyar sommelier-bajnok más irányban találta meg a megoldást. Elsőnek egy rozswhiskey-vel akarta összekóstolni a rozskenyerünket, de egy 20 éves Wellington Palo Cortado VOS került a kezébe, ahol a sherry élesztője tökéletes harmóniát alkotott a rozskenyér savanykásságával. Nem is folytatta tovább a rozskenyerünkhöz szerinte leginkább illő ital keresését. 🙂

A képen Angerman László a rozskenyérrel való első találkozása látható.