fbpx

Sajtos rakott kenyér

Kenyér mint alapanyag

Imádok sütni, főzni, ezért úgy gondoltam, időnként recepteket is megosztok az oldalon. A kenyér egy kreatív étel. Lehet enni egyszerű szendvicsnek, de lehet különböző kulináris kalandokba is keveredni vele. A jó kenyérnek íze van, nem csak laktat, tápláló, de hozzá is tesz az elkészült étel ízvilágához. Egy vadkovászos rozskenyérnél például nem csak a szeleteknek kell vékonyabbnak lenniük, mint a fehér kenyér esetében, de a kellemes savanykás ízvilága kifejezetten jól áll a kész ételnek.

A rakott kenyér

Amikor a gyerekeim kicsik voltak, gyakran kapták reggelire vagy vacsorára ezt az ételt. Többségében vacsorára, mert a sütés miatt idő kell neki, és a reggeli rohanásba nem fért bele az elkészítése. A hideg téli estéken felnőtteknek egy pohár száraz fehérborral – például Sauvignon Blanc-nal – igazi csemege ez az egytálétel.

Ha főzök, nem szoktam pontos anyaghányaddal dolgozni, kicsit az ízlésem szerint változtatok a recepteken. A sajtnál egyéne válogatja, hogy parmezánt vagy trappistát használ az ember, esetleg keveri azokat. Ugyanez igaz a zöldfűszerekre. Ebbe a receptbe kakukkfű, zsálya, petrezselyem egyaránt mehet, de ha valaki a majoránnát kedveli, esetleg olaszosabbra venné egy kis oregánóval, az is csak ízlés és kalandozási kedv kérdése.

A lenti recept csak alap! Tetszés szerint megbolondítható gombával, kolbásszal, sonkával, ennek csak a fantáziánk szab határt. A hagymás alapot akár előző este is el lehet készíteni, így reggel csak össze kell állítanunk az ételt, és ki kell sütnünk.

Tűzálló tálban sütjük a rakott kenyeret. Ez lehet egyszemélyes vagy akár egy nagyobb jénai tál, esetleg a tepsi. Ez a létszámtól és a tálalástól függ. A tál akkora legyen, hogy a kenyerek két sorban férjenek el benne.

Alapanyagok 4 személyre​

  • vaj – a sütőtál kikenéséhez
  • vaj – egy evőkanálnyi (ízlés szerint szalonnával is pótolható)
  • vöröshagyma – két darab közepes vagy egy darab nagyobb
  • fokhagyma – egy gerezd apróra vágva
  • zöldfűszerkeverék – fél evőkanálnyi friss vagy negyed evőkanálnyi szárított
  • bors
  • sajt – 8 dkg ízlés szerint kemény és félkemény sajt keverve
  • kenyér – személyenként egy normál szelet, héj nélkül
  • tojás – kettő darab L-es méretű
  • tej – 2,5 dl
  • mustár – egy teáskanálnyi

Elkészítés

A hagymát és a fokhagymát apróra kockázzuk. A vöröshagymát a vajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, és óvatosan, állandó keverés mellett, nehogy megégjen, azt is átpároljuk. Hozzáadjuk a zöldfűszert, megsózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd hagyjuk egy kicsit hűlni.

A sajtokat lereszeljük, és összekeverjük a kihűlt hagymával.

A kenyérszeletek héját levágjuk, és egy sornyit a kivajazott sütőtálba teszünk. A tetejére a sajtos-hagymás alap felét rákenjük. Erre megy a második sor kenyér, és a hagymás alap második fele a tetejére.

A tojást a tejjel, a mustárral és egy kevés sóval felverjük, majd ráöntjük a kenyérre. Kicsit pihenni hagyjuk, hogy a kenyérnek legyen ideje megszívni magát. Ezalatt a sütőt felmelegítjük 200 °C-ra.

Ha jó a sütő hőmérséklete, betesszük, és körülbelül 25-30 perc alatt készre sütjük. Ha van otthon, kevés snidlinggel díszítve tálaljuk.

Jó étvágyat!