fbpx

Áfonyás sajttorta

A rozskenyér mint alapanyag

Többen javasolták már, de nem szeretnék TOP 10-es listát írni. Ám ha mégis megtenném, akkor – a trendeknek megfelelően – kellene bele egy olyan mondat: „a harmadikon biztos meg fogsz lepődni!”. Szerintem ez a recept lenne a harmadik.

Szeretjük a sajttortát! És keressük a tökéleteset, ami leginkább megfelel az ízlésünknek. A legtöbb esetben hiányzik belőlük egy kis plusz, egy kis ötlet. A receptek úgy kezdődnek, hogy durvára törjük a kekszet és olvasztott vajjal elkeverjük. Nekem mindig itt volt az elkészítésnél a problémám. A sütemény innentől ki lesz szolgáltatva a keksznek, illetve engedjük, hogy a sütemény egy domináns része, a tészta semleges ízű maradjon. Az elmúlt években már több kísérletünk is volt ennek kijavítására. De a különböző ízesítésű kekszek könnyen elnyomták a sajtkrém ízét. Ezért elkezdtem gondolkodni, mi is hiányzik a torta ízvilágához. Rájöttem! Egy kis savanykás íz, ami kiegészíti a sajttorta édességét. A keksz helyett próbáljam ki vadkovászos rozskenyérrel!

A sajttorta

A sajttorta egy aránylag könnyen elkészíthető sütemény. Kell hozzá tortakarika, egy tál és fakanál. Gyorsan összedobható, és az ízesítésével a család ízlésének megfelelően lehet játszani. Mi szeretjük az áfonyát, és volt is itthon erdélyi áfonyalekvár, így ezt használtam a sütéshez. De lehet más lekvárt, olvasztott csokoládét, karamellt is használni hozzá, vagy a tölteléknél kihagyni az ízesítést és öntetként juttatni a kisült torta tetejére. Mindenki úgy csinálja, ahogy szereti! 😊

Alapanyagok

Az alaphoz:

  • kovászos rozskenyér héj nélkül – 30 dkg (25 cm átmérőjű tortakarikához)
  • vaj – 10 dkg
  • méz – 5 dkg

A krémhez:

  • krémsajt (sótlan, például mascarpone) – 75 dkg
  • tojás – 3 darab
  • méz – 12 dkg
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy 1 darab vaníliarúd
  • áfonyalekvár – 10 dkg

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra, és az aljába behelyezünk egy kis lábosban vizet, hogy gőzös sütőben tudjuk sütni a tortát. Amennyiben a tortakarikánk emelt aljú, a víz a tepsire is önthető. A lényeg, hogy ne folyjon be a víz a karikában lévő tésztára.

A tortakarikát ráhelyezzük egy tepsire.

A rozskenyér belét nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A vajat felolvasztjuk és a mézzel összekeverjük, majd ráöntjük a lereszelt kenyérbélre. Fakanállal jól átkeverjük, hogy a vaj átitassa a rozskenyeret. Utána beleöntjük a tortaformába, egyenletesen szétoszlatjuk és lenyomkodjuk.

A krémsajtot fakanállal simára kikeverjük. Ne használjunk habverőt, minél kevesebb levegő menjen a krémbe, hogy sütésnél ne durranjon ki! A simára kikevert krémsajthoz hozzáadjuk a tojásokat, egy csipet sót, a mézet és a vaníliás cukrot vagy egy vaníliarúd kikapart belsejét.

Amikor csomómentes és egynemű a krém, a harmadát kivesszük egy másik tálba és összekeverjük az áfonyalekvárral.

A lenyomkodott rozskenyéralapra ráöntjük a sima krém felét, egy kanállal szétsimítjuk, s arra egyenletesen eloszlatva rászedjük az áfonyás részt. Erre kerül a sima krém második fele, amit egy kanállal szépen szétterítünk, kialakítva ezáltal a süteményünk tetejét.

Az összeállított tortát 170 °C-on körülbelül 50 perc alatt kisütjük.

Jó étvágyat!