fbpx

Félbarna kenyér

Egy sztori kezdete

A kovászos félbarna kenyér nagyon gyorsan közkedvelt lett Máriahalmon, és a mostani webshop-frissítésnél elérhetővé tettük mindenki számára házhozszállítással is.

Eredetileg egy gegnek indult. 2021. augusztus 20-án meghívtak Tatára egy kovászoskenyér-sütő versenyre zsűrizni. Hiába voltam zsűritag, pék kollégáimtól és a versenyzőktől is beszélgetés közben sok szakmai érdekességet, fortélyt hallottam, sok jó kenyeret kóstoltam. Akkor éreztem, hogy a rozskenyér mellé időnként kéne sütni más kenyeret is. Elkezdtünk kísérletezni. De egy pékség nem alkalmas arra, hogy bármilyen termékből csupán egy-egy darabot süssünk. Az első sütés 5-6 félbarna kenyere már a második hétre kevésnek bizonyult, előrendelések érkeztek. Ahogy a híre terjedt, és folyamatosan nőtt a rendelt mennyiség, úgy kellett vennem az újabb szakajtókat.

A kihívás

Feri kérésére félbarna kenyérrel kezdtünk, és, a siker miatt nem valósulhatott meg az az elképzelésem, hogy minden hónapban más kenyér készüljön. Felkerült az állandó kínálatba a félbarna kenyér.

Azért voltak nehézségeink. A receptúra kialakításánál meg kellett keresnünk a megfelelő lisztet. A Magyar Élelmiszerkönyv azt írja: „A félbarna kenyér 85% BL 112 félfehér kenyérlisztből és 15% RL 90 világos rozslisztből kovászos technológiával vagy kovászt helyettesítő kovászkészítmény felhasználásával, tésztakészítéssel, alakítással, kelesztéssel, sütéssel előállított termék.” Így, ha szabályosan félbarnának akarjuk nevezni, nem használhatunk 55-ös, 80-as, esetleg teljes kiőrlésű búzaliszteket, kötelező a rozsliszt, és az arány is adott. A félbarna folyamatos népszerűsége alapján levonhatjuk a következtetést, sikerült a kihívást teljesíteni, sikerült a gegből egy népszerű slágerterméket megalkotni!

Szólj hozzá!