fbpx

Nyári sláger a bodzaszörp, a bazsalikomszörp és a kovászos uborka

Ez most nem a kenyérről szól!

Most nem a kenyér lesz a „főszereplő”! Sőt, a címben említett három csemege közül csupán az egyik elkészítéséhez lesz rá szükség.
A hozzávalók arányait a szezon elejére mindig elfelejtem, ezért minden évben újra fel kell kutatnom ezeknek a nyári finomságoknak a receptjeit. Mától elég, ha a saját blogomat elolvasom. 😉

Bodzaszörp

Ezzel kezdődik a nyár. Amikor nyílik a bodzavirág, az autóktól távoli, szomszédos kiserdőt ellepik a bodzavirággyűjtők. Nyár elejére ez egy kellemes sport, társasági esemény. Megbeszéljük egymással a trükköket: ki hogy készíti a szörpöt, ki mossa meg a virágot, ki szerint „bűn” az utóbbi módszer. Van, aki csak szörpnek szedi; van, aki palacsintatésztába lógatja, majd forró olajban kisüti; van, aki sütemények ízesítéséhez használja fel.

Szörpalkotási tevékenységemet kicsi családom mindig az én hóbortomnak tartotta, ezért csak kis mennyiségben csináltam. Idén megkóstolták a bodzaszörpöt, onnantól kezdve, amíg tartott a virágzás, folyamatosan kellett készítenem. Körülbelül 40 üvegnyi készült, és – a fogyását elnézve – éppen ki fog tartani a nyár végéig.

Így készítem:

Felforralok 1 liter vizet, majd hagyom kihűlni szoba-hőmérsékletűre. Kettő darab kisebb citromot felkarikázok, és 30-35 szép, ernyős bodzavirággal belehelyezem egy 5 literes üvegbe. Felöntöm a visszahűlt vízzel, és 4 napra félreteszem. Naponta egy fakanál segítségével átkeverem a lét.

4 nap múlva 2 liter vizet 2 kiló cukorral felforralok. Nagymama tanácsa alapján egy késhegynyi nátrium-benzoátot teszek a cukorszörpbe, ha a szörpöt nem azonnal isszuk meg. Ne induljon be a kamrában, és robbanjon fel, mint ősszel a must! 😉

Amíg a cukorszörp kihűl, leszűröm a bodzáról a levet, a virágokat és a citromot jól kinyomkodom. A virág megy a komposztba, a lé a cukorszörpbe. Összekeverem a szörpöt, majd üvegekbe kiporciózom. Hideg vízzel felhígítva imádja a család.

Bazsalikomszörp

Ehhez az italhoz is megvan a sztorim. Ha jól emlékszem, amikor tizenvalahány éve Reményi Tibi átvette a Maligán üzemeltetését, nála ittam az egyik nyáron bazsalikomszörpöt. El is kértem a receptet tőle. Úgy kezdődött, hogy „a vizet, a cukrot és a bazsalikomot rakd bele a thermomixerbe”… Onnantól kezdve minden évben megvettem a cserepes bazsalikomot, és kísérleteztem – a thermomixer kiváltására törekedtem. Ha a bazsalikomleveleket a meleg cukorszörpbe tettem, nem volt szép a színe. Ha blansíroztam és a hideg szörpbe tettem a leveleket, akkor az ízével voltak problémáim. Közben elköltöztünk, balkonparasztból kiskerttulajdonos lettem, azóta kb. 5 négyzetméteren termelgetem a fűszernövényeimet, zöldségeimet. Idén 40 tő bazsalikom került a paradicsom alá. Jót tesz a paradicsomnak, és szeretem az ízét. Ez a mennyiség már elég volt, hogy rájöjjek, hogyan készítsem el a bazsalikomszörpöt úgy, ahogy én szeretem!

Így készítem:

Felforralok fél liter vizet, és hagyom visszahűlni szoba-hőmérsékletűre. Leszüretelek annyi bazsalikomot, hogy abból a levél kb. 20 dekagramm legyen. A leveleket leszedem a szárról és megmosom. Apróra felaprítom. Ezt lehet késsel, én egy konyhai aprítógépet használok ehhez. Két kisebb vagy egy nagyobb citromot felvágok karikákra. Egy tálba belerakom az apróra vágott bazsalikomleveleket, a citromkarikákat a két markommal a tál felett összepréselem, hogy a lé kiszabaduljon, majd a karikákat is belehelyezem a tálba. Ráöntöm a lehűlt vizet, befedem a tálat, hogy ne kapjon levegőt, ne oxidálódjon a levél, és 3 napra berakom a hűtőbe.

A 3. napon 1 kiló cukrot 1 liter vízzel felforralok, majd visszahűtöm. A bazsalikom egész nyáron kéznél van, ezért kis mennyiségben készül a szörp, ami el is fogy, tartósítót tehát nem rakok bele. A hűtőben tárolom, ott nem indul be. A lehűlt cukorszörpbe beleszűrőm a bazsalikomról a lét, összekeverem, és üvegekbe beletöltöm.

A nyári melegben szerintem az egyik legizgalmasabb frissítő annak, aki el tudja fogadni, hogy a bazsalikom több mint fűszer!

Kovászos uborka

Sok helyen a nyár elképzelhetetlen az uborkákkal telepakolt dunsztosüvegek napra való kihelyezésének ceremóniája nélkül. Tavaly, amikor kertünk lett, én is kedvet kaptam a kovászos uborka otthoni elkészítéséhez, és ki is próbáltam a dolgot, nem csekély sikerrel. Idén már kapom a családtagoktól a megrendeléseket: kinek mennyit csináljak. Hiszem, hogy a „koviubi” titka a kovászos rozskenyér.

Kiderült, hogy az 5 literes dunsztosüveg alig több 4 liternél, így 2,2 kiló uborka fér bele. Első alkalommal ezzel az új információval felvértezve indultam el beszerezni a hozzávalókat.
Imádok a piacon járkálni, az első órában csak nézem a zöldségeket, hol mi van, hogy néz ki. Utána indul a kinézettek megvásárlása. Gyakran előfordul, hogy nem ott veszem a kaprot, ahol az uborkát, a fokhagymát és a tormát.

Így készítem:

Első lépésként felforralok 2,2 liter vizet 5 evőkanál sóval, amit hagyok szoba-hőmérsékletűre kihűlni. Az üveg aljába szórok egy kis borsot (10-12 szem), egy csomag kaporvirágot és 3 gerezd fokhagymát.

Az uborkákat megmosom, a végüket levágom és négy hasábosra bemetszem, vigyázva, hogy az egyik oldalon ne vágjam át az uborkákat. A torma felét 8 hasábra felvágom. Az uborkákat vágással lefelé behelyezem az üvegbe. Ahogy megvan az első sor, 4 tormahasábot az uborkák rései közé helyezek, és 3 fokhagymagerezd kerül a tetejére. Rárakom a második sor uborkát, és a tormát szintén a résekbe rakom. A tetejére kerül a második csokor kaporvirág és két szelet szikkadt (másfél-két hetes) kovászos rozskenyér (a titok! 😉 ).

Kiviszem az üveget teraszra, és aláteszek egy nagy méretű cserépalátétet, amibe a sós víz majd ki tud folyni. A sós vizet itt töltöm rá, lassan, a kenyéren átfolyatva. Ha tele van az üveg, egy poháralátéttel letakarom. A maradék lé egy másik üvegbe kerül, ezzel fogom később pótolni az uborkákról kifolyó folyadékot. Vigyázni kell, hogy az uborkákat mindig lepje el a lé!

Ennyi lenne a nyilvános receptpuskám. 😊 Jó étvágyat, jó nyarat, jó hűsítést!